Hem » Nyheter » Är kryptovalutor tillgångar?

Bank of Israel hävdar att digitala valutor endast är tillgångar och inte valutor

Israels centralbank hävdar att kryptovalutor som bitcoin är att anse mer som en tillgång än en verklig valuta.

I ett svar till mötet som hölls i Knessets Finans Komitté i går sade Nadine Baudot-Trajtenberg, den vice riksbankschefen för Bank of Israel att “bitcoin och liknande virtuella valutor är inga valuor och anses inte som utländska valutor.”

I hennes definition av Israels ställning till virtuella valuto-ekosystemet, sa hon att digitala valutor istället bör betraktas som en ”finansiell tillgång” och att bitcoin inte är passande centralbankens juridiska definition av vad som är en valuta.

Baudot-Trajtenberg varnade också för att bitcoin och andra virtuella valutor saknar stöd ifrån officiella myndigheter som centralbanker eller regeringar, och att dessa som investerar och använder sig av tillgångarna bör vara medvetna om riskerna som tillkommer, inklusive en hög instabilitet som kan leda till plötslig minskning i värdet.

Vidare hänvisade hon till eventuella risker för överensstämmelse för banker, och att den anonymitet som karaktäriseras hos virtuella valutor kan resultera till möjligheten att använda dem i penningtvätt och andra finansiella brott. Banker måste vidta nödvändiga åtgärder för att bekämpa aktiviteter som bedrägeri med involverande av virtuella valutor.

The Bank of Israels övervakande avdelning har bildat ett internt team för att undersöka dessa risker, tyder uttalandet.

Tekniken för virtuella valutor ställer dock till med problem för myndigheterna när det gäller utformning av reglering, säger hon och konstaterar att det finns en verklig svårighet att utföra breda riktlinjer för systemet. Enligt vice riksbankens bedömning är det inte enkelt att uppskatta, hantera och övervaka riskerna som är förknippade med dessa verksamheter

Det senaste nya är inkommet bara en månad efter säkerhetsmyndigheten, Israel Security Authority(ISA) – sade att den ämnar att sätta stopp genom att förbjuda alla företag som har ett stort engagemang i bitcoinhandeln ifrån Tel Avivbörsen.

Under de senaste månaderna har flera antal varningar utfärdats ifrån andra centralbanker och finansiella tillsynsmyndigheter eftersom att priserna på virtuella valutor har skjutit i höjden till rekord nivåer. Länder som USA, Indien, Ryssland m.fl. har nyligen larmat över de uppmärksammade riskerna med att investera i bitcoin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 − 3 =