Hem » Börja med bitcoin » Bitcoin – Kryptovaluta Lexikon

När man börjar läsa mer och mer om kryptovalutor och blockkedjor så är det väldigt lätt att man fastnar i ett språk som man kanske inte är van vid. Det förekommer en hel del förkortningar inom investeringssidan, inom mining och på olika chatforum- facebook grupper m.m. som kan göra att man inte hänger med.

Vi tänkte göra det enkelt för alla att komma igång och slippa googla fram vad saker betyder med vårt eget lexikon i bokstavsordning.

Saknas något som du inte känner till? Tipsa gärna oss här så lägger vi genast till det!

Table of Contents

Lexikon

A

Altcoins – Alternativa mynt: Valutor och mynt som är baserade på blockkedjeteknik men som INTE är Bitcoin benämns som altcoins.

ASIC: Står för Application-Specific Integrated Circuit. Dvs en specifik krets avsedd för endast ett användnings område.

ASIC miner: Vanligaste minern för bland annat Bitcoin men även för DASHcoin m.fl. Är effektivare för mining jämfört med att använda en dators CPU (processor) eller GPU (grafikkort).

B

Bitcoin : Första decentraliserade blockkedjan -/ kryptovalutan, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (pseudonym).

Block chain – Blockkedja: En blockkedja är en transaktionsdatabas som delas av alla noder som deltar i ett system baserat på Bitcoin-protokollet. En fullständig kopia av en valutas blockkedja innehåller varje transaktion som någonsin genomförts i valutan. Blockkedjan är skapelsen som ledde till skapandet av Bitcoin och altcoins.

C

Consensus – Konsensus: Samstämmighet och samförstånd ska råda för beslut som tas.

D

Dapp /dApp : Decentraliserad application. En applikation som existerar endast på nätet och som måste uppfylla följande krav

  • Applikationen måste vara helt i öppen källkod, fungera autonomt utan någon parts inblandning i majoriteten av tokens för applikationen. Förändringar i applikationen måste ske via konsensus system.
  • Data måste sparas kryptografiskt i en distribuerad blockkedja för att undvika centrala felkritiska system delar.
  • Applikationen måste använda kryptografiska tokens för att få tillgång till applikationen och som en belöning till de som stödjer nätverket.
  • Applikationen måste generera tokens enligt en algoritm som skapar värde och bidrar till systemet.

E

Ethereum : Är en blockkedja / dataplattform som är baserad på öppen källkod som innehåller smart contracts scripting för att underlätta bland annat online avtal.

Exchanges: Platser där man kan investera i olika mynt som på börsen.

F

FOMO – Fear Of Missing Out : att vara rädd att missa ingången på en kryptovaluta som ökar kraftigt i värde.

H

HODL – Hold On For Dear Life : Håll i den för glatta livet dvs. spara så länge det går.

I

ICO – Initial Coin Offering: En form av emission där man kan donera t.ex Ethereum för att få Tokens som senare kan få ett värde i form av annan valuta, poäng m.m. Används oftast via crowdfunding kampanjer på nätet.

M

Minea, mining – Att delta i att hjälpa block.

N

Nodes – Noder: Punkter i ett nätverk som interagerar.

S

Scam – Bedrägeri: Alternativa kryptovalutor och altcoins som kan vara uppbyggda som pyramidspel / ponzibedrägerier m.m. Förekommer även där personer utger sig för att vara trovärdiga endast för att stjäla pengar.

Smart contracts – Smarta kontrakt:  Ett smart kontrakt är en mekanism som involverar digitala tillgångar och två eller flera parter, där vissa eller alla parter lägger in tillgångar och dessa  tillgångar omfördelas automatiskt mellan parterna enligt en formel baserad på vissa uppgifter som inte är kända vid tidpunkten när kontraktet initieras.

T

TA – Technical Analysis, Teknisk analys : En term som används när man försöker hitta mönster i grafer vid bland annat daytrading för att kunna ta beslut som är gynnsamma för ens portfölj.

Token: Används i bland annat decentraliserade applikationer och kan vara exempelvis mynt, poäng, certifikat, spel i spelet etc. En krypto token kan användas som representation för en aktie i ett företag eller även som en rösträtt i frågor som rör företaget, applikationen etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 × fyra =