Hem » Nyheter » Ethereumindustrin kan värderas upp till 160 miljoner USD

Ett uttalande av Vitalik Buterin, skaparen av ethereum, pekar mot att han överväger att öka belöningen för validerare för att säkra framtagandet av nästa version av världens näst största blockkedja.

Ethereum 2.0 är den absolut största kommande uppgraderingen för ethereumblockkedjan, vilken idag värderas till 17,5 biljoner USD. Dess mål är att radera nuvarande flaskhalsar som förekommer i transaktioner och därmed minska kostnader för nätverket.

Istället för att luta sig på ett proof-of-work konsensusprotokoll, där miners tävlar för att slå samman block av transaktioner och lägga till dem till den konstant växande kedjan, kommer ethereum 2.0 luta sig mot ett proof-of-stake konsensusprotokoll där validatorer investerar sina egna tillgångar och godkänner att block och transaktioner skapas av nätverket.

Det skulle betyda att ethereum 2.0 och dess nätverks säkerhet inte bygger på enorma mängder datorenergi, utan istället på enorma belopp investerat kapital.

”I ett proof-of-stake-system är ditt försvar att köpa tokens. Du vill helt enkelt se till att det är osannolikt att någon skulle kunna köpa så många tokens att de kan attackera nätverket,” säger Fredrik Harryson, CTO för Parity, en ethereum software client.

Som Justin Drake, forskare vid Ethereum Foundation, sade nyligen siktar man på att nätverket ska ha ett värde av ca 32 miljoner ETH (vilket idag skulle värderas till ca 500 miljoner USD.) Baserat på det beloppet skulle man kunna tjäna ca 160 miljoner USD i ETH per år och därmed ersätta det nuvarande ekosystemet baserat på transaktionsminers.

Men hur ska man kunna sätta undan ett så stort värde för att kunna hålla nätverket säkert? För att uppmuntra till detta måste ethereum-utvecklare fastslå en avkastningsgrad, som en ränta, som belönar validatorer som låser upp sina ETH och därmed bidrar till blockkedjans säkerhet.

”De måste hitta en siffra som passar. Man vill inte betala för mycket för att säkra kedjan och heller inte betala ett för högt pris,” säger Jonny Rhes från ConsenSys till CoinDesk. ”Så, man räknade på hur mycket det skulle vara värt, vad vi ska betala för att säkra kedjan och detta betalas till validatorerna”.

Från början skulle denna ränta vara ungefär 2.20 procent, räknat på att 30 miljoner ETH finns i nätverket. Om antalet investerade ETHs skulle minska så skulle avkastningen öka för att locka fler validatorer. Skulle antalet investerade ETHs öka så skulle avkastningsgraden gå ned för att se till att nätverket inte överbetalar sina validatorer.

Harryson förklarar:
”Belöningen beror på hur mycket ETH som finns investerar. När du har väldigt lite ETH vill du uppmuntra fler människor att låsa sina tillgångar för att öka kedjans säkerhet”.

Dock flaggar strategen Collin Myers från ConsenSys för att den föreslagna avkastningdnivån är alldeles för låg. Med hänsyn till minimikravet på 32 ETH, datorkostnader, kodrisker, underhållskostnader och mycket mer slår Myers fast att ethereum 2.0 med de nuvarande föreslagna villkoren sannolikt inte kommer att attrahera små validatorer. Rhea tillägger att ”flera olika personer” kommit till samma slutsats, bland dem olika miners och ekonomiska experter i ethereumkretsar.

Vitalik Buterins senaste förslag är att lägga avkastningsgraden på 3.30 procent, givet att det finns 30 miljoner ETH investerat i nätverket. Detta skulle innebära att validatorerna tillsammans skulle få en maximal årlig utdelning av ungefär 100,000 ETH, vilket motsvarar ca 160 miljoner USD. Detta kan jämföras med värdet av mineing i dagens ethereumindustri, vilken uppskattas till 700 miljoner USD. Därmed är att validera ethereum värt mycket lägre än att minea.

Å andra sidan går det hand i hand med inflationen av ETH.
”Basinflationen skulle vara ca 1 procent, och grundavkastningen ca 3,2 procent”, säger ethereumforskaren Justin Drake som svar på Buterins förslag. I dagsläget är inflationsgraden strax över 4 procent.

Tar man dessutom bränslekostnad med i beräkningen, vilket i det nuvarande ethereumnätverket kan jämföras med kostnaden för att skriva transaktioner in i ett mined block, säger Drake: ”Med hälften av bränslet bränt skulle inflationen [för ethereum 2.0] vara ca 0,5 procent, och validators returnen ca 5 procent. Känns hälsosamt!”

I Buterins förslag kan avkastningen vara så hög som 18,10 procent om bara 1 miljon ETH investeras i nätverket, och så låg som 1,56 procent om över 100 miljoner ETH investeras.

”Det är som en slags beteendeekonomi”, säger Harryson till CoinDesk. ”Det är en uppskattning av hur mycket du vill att din ”cost of attack” ska vara. Så frågan du alltid ställer dig i blockkedjan är: hur mycket skulle det kosta att attackera den här kedjan?”

Buterins uppskattningar är på inga vis skrivna i sten. Arbetet med att hitta den rätta belöningsnivån är som att försöka ”hitta kokpunkten” mellan lönsamhet och säkerhet, säger Rhea till CoinDesk,

Rhea avslutar:
”För stunden är det detta som kommer gälla, men det läggs fram som ett förslag. Folk kommer att gå tillbaka och skissa på det. Jag vet att Collin Myers från Consensys kommer att omvärdera sin analys baserat på nya siffror och han kommer antagligen ha något intressant att komma med”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

15 − 2 =