Hem » Nyheter » Kommer Indien förbjuda kryptovaluta?

Indiens regering sägs ta nya tag för att försöka utesluta allmänheten från att syssla med kryptovaluta.

En rapport från The Economic Times i fredags citerar personer med insyn i det statliga styret säger att flera olika instanser i landet står bakom iden att helt förbjuda handel med kryptovaluta.

Department of Economic Affairs (DEA), Central Board of Direct Taxes, Central Board of Indirect Taxes and Customs och Investor Education and Protection Fund Authority står alla bakom ett förbud, säger officiella företrädare.

Ett utkast till ett påbud, kallat ”Banning of Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currencies Bill 2019” sägs också ha cirkulerat runt på olika avdelningar mellan beslutsfattare. Det är inte helt klart vad som avses med ”official digital currencies”, speciellt då Indiens centralbank nyligen undersökte möjligheten att lansera en digital rupee.

Ett färdigt förslag, baserat på feedback från samtliga avdelningar, förväntas läggas fram till nästföljande regering i maj, spår källor.
Pyramidspel

Indiens Ministry of Corporate Affairs har enligt uppgifter gett feedback till DEA och argumenterar där för att de flesta kryptovalutor fungerar som pyramidspel och därför lurar alla som investerar. Därför har man rekommenderat att krypto-relaterade fall tas upp av en instans vid namn Prevention of Money lanundering Act tills vidare, innan man fullt ut tagit beslut angående kryptovalutans framtid.

Samma källa säger att Investor Education and Protection Fund Authoritys (IEPF) CEO Anurag Agarwal sagt:
”När det kommer till att skydda investerarna måste IEPF ta ställning mot vissa saker. Vi tar ställning mot pyramidspel. Vi tycker att kryptovaluta är ett pyramidspel och att det borde förbjudas.”

Indiens eventuella beslut att förbjuda kryptovaluta har länge legat i luften. Redan i april 2017 tillsatte regeringen en kommitté som skulle utreda huruvida ”privata kryptovaluta” skulle förbjudas. Man kom dock fram till att det inte förelåg skäl för ett förbud, utan snarare att fenomenet skulle omgivas av strikta regler.

Landets kryptoindustri befinner sig i limbo tills att ett beslut är taget. Sedan förra året har banker i Indien varit förbjudna att erbjuda tjänster till kryptoföretag.

Flertalet har sedan dess försökt överklaga. Målet har länge varit på väg upp i Indiens högsta domstol, vilken har skjutit upp att fatta beslut i målet flertalet gånger i väntan på ett uttalande från regeringen. Nästa rättegång är planerad att äga rum i Juli. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 + 4 =