Hem » Nyheter » Nordea Bank påstås förbjuda anställda ifrån att äga bitcoin

Den en gång svenska banken Nordea Bank AB, som numera har sitt huvudkontor i Finland, där dess största aktieägare bor, har enligt uppgifter förbjudit alla sina anställda att äga eller handla i bitcoin eller andra virtuella valutor. Det påstådda förbudet kommer kanske inte som en överraskning för de som följt banken och dess verkställande team ett längre tag.

Ordförande Björn Wahlroos åsikter om bitcoin går tillbaka till 2014, och han var negativt ställd (finsk länk) till att det decentraliserade handlingsmedlet har anonyma egenskaper och dess brist på inflation – två aspekter som de flesta entusiaster av valutan värdesätter. Nyligen avfärdade Nordeas VD och koncernchef, Casper von Koskull, helt och hållet bitcoin och kallade det för ”ett skämt”.

von Koskull förklarade att om du på något sätt tillåter valutan att leva utan kontroll, då, med tanke på de miljarder som vi spenderar på ekonomisk reglering som ett finansiellt system, menar han att det är ett skämt att man då bara låter bitcoin leva, det är absurt hävdar VD:n.

Dubbelmoral I en tweet skrev @samisin att Nordea Bank förbjudit alla sina anställda (åtminstone i Sverige) att att äga och handla bitcoin och annan virtuell valuta. Det gäller sekreterare, IT-personalen, städare och eventuell bankanställd i företaget. Samisin lyfter frågan om detta ens är lagligt. Kommentatorer till idén rasar, med hänvisning till kränkningar av grundläggande rättigheter.


Nordea var för inte så längesedan involverad i det så kallade ”kapitalavlastningsavtalet”, vilket sätter press investerare i form av lån(i detta fall till nästan 10 miljarder USD). Detta kallas också ”syntetisk värdepapperisering”, och det finns för att minska mängden reserver som bankerna tvingas ha till hands för eventuella förluster. Nordea var ambitiösa i affären tills de plötsligt drog sig ut helt och hållet.

Nordea släppte planerna när de såg över anställda och bestämde sig för att eliminera 6000 jobb, rapporterade Bloomberg. Tydligt krossas tusentals jobb vilket tyder på bankens oro för medarbetarnas välbefinnande. Det positiva är att dessa nu kan köpa bitcoin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

17 − 9 =