Hem » Nyheter » Rysslands största bank börjar med blockkedjeteknik

Sberbank öppnar upp för blockkedjeteknik

En av Rysslands största banker, Sberbank, har annonserat ett blockkedje-laboratorium för att bland annat utveckla och testa olika blockkedje-baserade lösningar.

Det nya labbet ämnar till att generera olika prototyper till produkter, utförande av pilotprov och implementera blockkedje baserade affärslösningar för Sberbank Group, berättar banken i ett pressmeddelande.

Enligt Sberbanks vice vd, Igor Bulantsev, kan blockkedjor hjälpa till att forma om handelsmarknaden inom finans, även bankens egna aktiviteter och tjänster som erbjuds.

Bulantsev hävdar att det är viktigt att lägga märke till hur blockkedjor bidrar med hjälp för att aktörer inom marknaden skall kunna effektivt samarbeta med varandra. Därför bidrar Sberbank till bankindustrins framtid och Ryssland genom att lansera laboratorium för blockkedjor.

Projektet ämnar att arbeta för en utveckling inom avancerad teknik i samverkan med bankens andra laboratorier och planerar även att bygga upp relationer i samarbeten med nystartade företag och via andra sorters allianser.

Sberbanks laboratorium för blockkedjor kommer att utse blockkedje-specialister med erfarenhet av att bygga och implementera ideér för blockkedjor till befintliga produkter samt skapa nya tillvägagångssätt för affärsverksamhet, lägger pressmeddelandet till.

Lanseringen kommer en månad efter att VD i Sberbank, Herman Gref, konstaterade att implementering i större skala av blockkedjor i Ryssland kan ta så pass lång tid som ett

decennium. Han noterade då också att Ryssland ”experimenterar mycket” på blockkedjor och tillade att banken kommer att introducera marknaden för några produkter på i större skalor redan i år.

I februari förra året förutspådde Gref att användningen av distribuerad ledgerteknik av banker och andra etablerade bolag kunde bara vara upp till 2,5 år bort i tiden.

Sberbank har lanserat ett antal företag i blockkedje-ekosystemet, inklusive det senaste inträdet till Enterprise Ethereum Alliance – en företagsinriktad koncern. Några av bankens blockkedjebaserade pilotprojekt omfattar gemensamma lösningar med Severstal och Federal Antimonopoly Services bland andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tretton − nio =