Hem » Börja med bitcoin » Spara bitcoin säkert med vår guide.

Kom igång med att spara bitcoin på ett säkert sätt med våra tips och vår guide till de 5 bästa alternativen!

Denna guide är skriven så att du kommer bli helt införstådd i de olika alternativ som finns för att spara bitcoin säkert eller andra kryptovalutor för den delen.

Spara bitcoin i en plånbok

En plånbok för bitcoin eller andra kryptovalutor består av:

 • Plånboksadress / Public key: Detta är adressen till ditt konto som är publikt OM man känner till den. Inom bitcoin sfären så är alla konton publika och man kan när som helst kolla upp ett kontos innehåll DOCK så är de helt anonyma. Detta då namn och uppgifter ej behövs för att skaffa en plånbok och lagras ej i blockkedjan.
 • Privat nyckel / Private key: Detta är din nyckel som du använder för att låsa upp ditt konto med. Används även för att till exempel skicka bitcoins.

Din privata nyckel är absolut viktigast att alltid ha tillgång till. Dock inte publikt. Med hjälp av nyckeln så kan vem som helst ta kontroll över ditt bitcoin konto och därefter använda det fritt.

Vid en transaktion av t.ex bitcoin så skickar man bitcoin över till en adress ( som telefonnummer för SWISH).

Det är därför viktigt att man litar på personen man gör en transaktion till och absolut viktigast , att det är rätt adress!

När man väl skickat bitcoin så kan man inte få dem i retur. Skickar man dessutom till en adress som inte existerar så försvinner de för evigt bland ettor och nollor på internet.

Vilka alternativ finns det?

Det finns 5 olika alternativ idag där samtliga har sina för och nackdelar. Dessa är:

 • Mobil plånbok
 • Desktop / Dator plånbok
 • Pappersplånbok
 • Online plånbok
 • Hårdvaruplånbok

Vi tänkte nu ge dig en liten guide till dessa så du själva kan bestämma dig för vilken som passar dig bäst.

Mobil plånbok

Den mobila plånboken är precis vad det låter som. Det finns ett flertal appar idag på Apple store och Google play till din telefon som är mobila plånböcker för att spara bitcoin eller annan kryptovaluta.

exempel på en qr kod
Exempel på QR kod

Dessa lämpar sig väl som en vanlig plånbok när man är på språng. Genom telefonen kan man göra snabba betalningar och ta emot transaktioner. En del har även NFC (Near-field- communication) kompatibilitet vilket innebär att man kan skicka pengar genom att nudda en NFC tag / bricka eller läsare och på så sätt genomföra transaktionen utan att behöva ange någon annan mer information.

Exempel på mobila plånböcker för Android är:
Blockchain , Bitcoin wallet, Bread Wallet (BRD)  och Mycelium.

För de som använder iPhone: Bitcoin wallet, Bread Wallet (BRD) eller Trust wallet är några vi rekommenderar.

Hur den fungerar.

Samtliga enkrypterar ditt konto på din telefon och fungerar med din privata nyckel då denna inte sparas där.

Apples  App store har börjat öppna upp sig mer för användandet av bitcoin och nu senast kryptovalutan DASH för att ta betalt i Appstore.

exempel på nfc enhet för bitcoin
Exempel på en bitcoin NFC enhet

Vi kan säga att efter en hel del läsning så är Bread wallet den som är att föredra för många användare på grund av dess enkla gränssnitt och SPV (simple payment verification).

SPV innebär att istället för att man måste lagra hela blockkedjan på sin telefon (normalt sätt laddas ALLA transaktioner som gjorts i kedjan ner) så kollar den endast en liten bit av kedjan för att säkerställa att en transaktion är giltig.

Självklart är det upp till var och en att testa sig fram då samtliga har sina begränsningar och fördelar.  Testa och se helt enkelt vad som passar dig!

Var kan man köpa bitcoin – 2020?

Fördelar med mobila plånböcker:

 • Enkla gränssnitt
 • Snabba transaktioner
 • Enkelt att ha med sig då den är i telefonen

Nackdelar med mobila plånböcker:

 • Olika transaktionstider
 • Begränsningar i antal valutor
 • Anonymitet / uppge uppgifter
 • Olika grader av säkerhet för dig

Desktop / dator plånbok:

Den mest grundläggande plånboken för att spara bitcoin på dator är Bitcoin Core. Detta är original klienten för att spara bitcoin. När man kör den så använder den bandbredd för att hjälpa blockkedjan med transaktioner samtidigt som man har möjlighet att skapa sin egen plånbok på datorn.

Andra varianter är t.ex Armory som har ett flertal inbyggda säkerhets funktioner för att ytterligare bygga på säkerheten eller Electrum som har ett flertal funktioner för säkerhet och möjligheter.

Samtliga av dessa finns för såväl Mac som för PC.

En viktig punkt med en dator plånbok är att den laddar ner hela blockkedjan. Detta kan innebära flera GB i utrymme på din hårddisk så var säker på att du har plats och bandbredd nog att ladda ner det på din dator.

När man använder en dator plånbok så sparas all information på din hårddisk. Datorer är i större riskzon för att bli infekterade med virus än t.ex telefoner. Det innebär en möjlighet för tjuvar och banditer att installera malware och spionprogram (trojaner) där de ser varenda tangentbordstryckning du gör och allt på din skärm.

Se därför till att ha ett bra antivirus på din dator, brandvägg, undvik att klicka på märkliga länkar via mail, facebook och på nätet för att säkerställa att du har en ren dator.

Viktigt är även att man använder sig av multi-signaturer och långa koder för att skapa nycklar så ingen kommer åt din information (vilket står mer om på deras hemsidor).

Fördelar med en dator plånbok:

 • Mindre risk att man ”tappar” sin dator
 • Du hjälper nätverket med transaktionshastighet
 • Större valmöjligheter för säkerhetsalternativ

Nackdelar med en dator plånbok

 • Du kan bli hackad lättare
 • Man måste vara uppmärksam på vad man surfar
 • Man måste göra en backup på sina uppgifter utifall något händer med ens dator

Spara bitcoin i en pappersplånbok:

Exempel på en pappersplånbok

Vill du vara så säker så möjligt så är pappersplånboken ett alternativ för dig (om man skapar den offline). Pappers plånboken är precis vad det låter, ett papper med både din publika och din privata nyckel som ingen annan förutom du har tillgång till.

Det finns ett flertal hemsidor idag som erbjuder detta alternativ som en tjänst, se bitcoinpaperwallet.com men det finns också möjlighet för dig att skapa den själv som t.ex på Bitaddress. Där får man instruktioner om hur den skapas och varje gång man gör en plånbok så är den unik för just dig då den skapar din adress och privata nyckel.

Vill man vara på den riktigt säkra sidan så kan man logga in på sidan, logga ut från sitt nätverk, följa instruktionerna och därefter skriva ut koderna på en ICKE nätverkbaserad skrivare. Då har du 100% säkerhet på att ingen annan än bara du har uppgifterna.

En viktig aspekt med pappersplånboken är att det är just papper. Rekommendationen att laminera pappret och bevara det i ett brandsäkert kassaskåp (om man har sina besparingar t.ex i bitcoin), eller gravera in det i metall är att föredra. Skulle pappret bli blött, blekna eller vittra bort med tiden och du INTE memorerat alla koderna (högst osannolikt) så är dina bitcoins borta för alltid.

Fördelar med pappersplånböcker:

 • Ett av de säkraste alternativen för att skapa en plånbok
 • Enkla att skapa

Nackdelar med pappersplånöcker:

 • Kan tyna bort med tiden och går lätt i sönder
 • Otympliga att ha i plånboken eller i fickorna

Online plånbok:

Populära alternativ som är enkla att använda är online plånböcker. Om man inte ämnar att ha för mycket i kryptovalutor så kan man köpa bitcoin på t.ex Coinbase, som vi skrev om i förra delen av ”Hur och var kan man köpa bitcoin och kryptovalutor?”, och sedan skapa en online vault hos dem.

Med ett vault så kan man ändra säkerhetsreglerna för multi-signaturer m.m. för att säkra transaktioner och innehållet.

Circle och Blockchain (den största) är även det bra alternativ för online plånböcker.

Online plånböcker är något som präglas med misstro på nätet efter hacker attacker och bedrägeriförsök. MT Gox var en av de första och största sidorna för kryptovaluta handel där det förskingrades miljoner USD av ägarna och bara nyligen blev en av huvudrollsinnehavarna hittad i Grekland och har tagits om hand för att ställas till rätta.

Likväl skedde en hackerattack på Bitfinex (valuta handel) där c:a 72m USD stals i form av bitcoin från användare som hade sina uppgifter på siten.

Pga av dessa händelser så har säkerheten stramats åt ytterligare på alla de större siterna just för att undvika att detta händer igen då det inte bar aär förödande för företagen som bedriver handeln utan för hela krypto-ekonomin då dess integritet som en säker valuta sjunker i allmänhetens ögon.

Fördelar med en online plånbok:

 • Snabb tillgång via hemsidor
 • Möjlighet att spekulera i valutorna direkt från plånboken
 • Enkla att komma igång med

Nackdelar med en online plånbok:

 • Ditt inloggningskonto till siten kan bli hackat eller stulet vilket ger tillgång till dina tillgångar
 • Bedragarnas favorit att stjäla från via phishing, malware, trojaner m.m

Hårdvaruplånbok:

köp ledger nano bitcoin plånbok

En hårdvaruplånbok kommer i form av en elektronisk dosa som man kopplar in till din dator via en USB kontakt. De har ofta inbyggda säkerhetsfunktioner som gör att kontrollen över ens konto är betydligt större än t.ex online konton.

Hårdvaruplånböcker brukar vara valutaspekulanternas favorit och de som har stora summor bitcoins just pga av deras säkerhet och möjlighet att alltid ha den med sig till datorn vid daytrading.

Idag finns där några alternativ som alla har olika funktioner.

Keepkey har t.ex en unik funktion där du manuellt måste godkänna en utgående transaktion från ditt konto. Dvs om någon fått tillgång till dina uppgifter så kan de inte skicka dem utan att du godkänt det via Keepkey.

Trezor har en intressant funktion som kan återskapa alla dina konton om något skull hända med din dator eller liknande.

Ledger wallet är ett annat popuärt alternativ som kommer i ett par olika varianter med olika grad av säkerhetsalternativ, möjlighet till olika valutor m.m

Fördelar med en hårdvaruplånbok:

 • Väldigt säkert alternativ jämfört med online, mobil och dator plånböcker
 • Portabla och små
 • Enkla att använda
 • Ger dig full kontroll över alla dina transaktioner

Nackdelar med en hårdvaruplånbok:

 • Priserna varierar från 500-2500kr och uppåt
 • Är elektroniska och kan gå sönder
 • Kan inte hålla alla tillgängliga valutor utan varierar beroende på märke

Slutsats över vad man bör välja:

Som du märkt så finns det för och nackdelar med samtliga varianter. För dig på språng så kan man rekommendera mobila versioner. För dig som vill investera och titta till årligen så kan det rekommenderas en hårdvaru eller pappersplånbok.

Är du intresserad av att spekulera på marknaden så kan en variant av hårdvaru, papper och online plånbok vara ett alternativ.

Det viktigaste som vi kan påpeka är precis som med dina riktiga pengar att du har yttersta ansvaret för vad du gör med dina kryptovalutor, vad du köper med dem och att det sker säkert och lagligt. Valet är fritt och främst ditt hur du vill göra och hur du vill ha dina bitcoins säkra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

15 − 12 =