Hem » Nyheter » Staking, Ethereums motsvarighet till mining, kommer bli att bli lönsamt – men hur mycket?

Datoroperatörer som hjälper till att validera transaktioner i en framtida version av ethereum, kallad ethereum 2.0, kommer se positiva avkastningar, dock små sådana enligt ny data. 

Enligt nyligen föreslagna siffror från ethereums skapare Vitalik Buterin kommer validators, vilket är vad miners kallas i ethereum 2.0, att tjäna ungefär 5 procent årligen per 32 ether (ETH) investerat. Räknat på det nuvarande priset på ether skulle den årliga utdelningen bli motsvarande 260 USD. 

Räknar man in hårdvara, elektricitet och andra kostnader som ingår I att validera ethereum 2.0 faller dock denna siffran ner till ungefär 41 USD eller en nettoavkastning på 0,80%. Antaget att etherpriset ligger på 160 USD blir avkastning -1,87%, enligt den globala tokenstrategen hos Consensys, Collin Myers. 

”När du räknar in kostnaden för att driva din egen (dator)maskin i ditt eget hem, blir nettoavkastningen 0.80%,” sade Myers ”Så, siffran är låg men positiv jämfört med de siffror vi sett tidigare”. 

Validatorer som lyder under en annan avkastningsplan föreslagen så sent som för två veckor sedan hade endast gått plus på affären om de hade varit de första 300.000 i nätverket att stakea sina tokens. Detta på grund av att ethereum 2.0’s kod skulle försöka få så många som möjligt att stakea sin ether. Därmed skulle avkastningen falla i takt med att mängden stakead ether ökar.  

Nu, under den nya avkastningsplanen skulle den första miljonen validators gå med vinst genom sin investering. Detta är, enligt Tanner Hoban vid Consensys Capital, en enorm förbättring av den förväntade designen av ethereum 2.0.

”Jag tycker att det för med sig en bättre säkerhet för nätverket och att det möjliggör mer förtroende för nätverket”, sade Hoban till CoinDesk.Skaparen av ETHHub, en informationsajt för Ethereum, Eric Conner sager till CoinDesk:“Jag tror att vi har hittat den gyllene punkten mellan säkerhet och att se till att vi håller fast vid att ether bygger ett värde och inte ger för mycket avkastning”. 

Decentralisering viktigt

Det är viktigt att poängtera att uppskattningarna ovan gäller för ensamma validators som använder sig av egenägda datorer. En användare kan använda sig av flera olika datorer för att validera i det nya ethereumnätverket, varje med ett minimum-stake på 32 ETH. Myers noterar att användare också kan välja att stakea sina tillgångar och validera med hjälp av molntjänster till skillnad från att använda egen hårdvara och på så vis undkomma kostnader som flertalet datorer kan innebära. 

“Låt oss säga att du är en digital nomad och att du vill stakea 32 ETH på egen hand”, förklarade Myers. Så, genom att använda din laptop och ett Amazon Web Services-konto kan du hosta din ETH genom dem istället för att använda din egen maskin”. 

Att göra detta är mindre kostsamt för en användare i startfasen och framför allt mer mobilt. Dock fann Myers i sina beräkningar att man med kostnaden för molntjänster under ett år inräknat skulle en användare som validerar blocks och transaktioner i ethereum 2.0-nätverket tjäna -783 USD på ett år och få en avkastning på -15.30%. 

Det är en “enorm skillnad” att validera genom sin egen hårdvara mot att göra det via molntjänster, sager Myers. ”Men jag tycker faktiskt att det verkar vettigt”. 

“Du kommer vilja få folk att göra det I sina egna hem. Det innebär att denna modell favoriserar äkta decentralization, vilket är en människa som kör datormaskiner i sitt eget hem istället för att förlita sig på att någon annan ska göra det åt dem”. 

och även om nettoavkastningen är negativ argumenterar Myers för att vissa validatorer i ethereum 2.0-nätverket ändå kommer vilka stakea, av två anledningar. För det första ”för att de tror på en decentraliserat framtid även om det inte är lönsamt för dem. De kommer antagligen göra det till verklighet”.“För det andra, det finns de som tror på ethereum lika mycket som de första, men är lite mer rationella”, förklarade Myers. ”De kommer säga ’Kolla, jag tror på ethereum. Jag tror på dess långsiktiga potential… jag tror att dess token kommer öka i värde i framtiden. Så, jag är okej med att förlora pengar för att få x antal tokens”. 

På väg åt rätt håll

Eric Conner from ETHHub förutspår att ethereum 2.0’s blockkedjesäkerhet kommer vara mycket billigare att säkra än den nuvarande versionen. “Vi skapar ungefär 4,8 miljoner ether per år för att betala miners, vilket är en mycket högre säkerhetsbudget, men proof-of-stake introducerar ett helt nytt paradigm”, sager Conner till CoinDesk. I jämförelse skulle ethereum 2.0-protokollet avge strax under 100,000 ETH årligen, förutsatt att 30 miljoner ETH var stakeade i nätverket.
Conner förklarade:

“Anledningen till detta är att det finns olika sorters attacker… Det finns väldigt varierade attackvektorer I proof-of-stake. En av de största fördelarna med ethereum 2.0’s proof-of-stake är att om det kommer in en dålig aktör, så kommer deras stakeade ether bli bortskuren. Så, folk kommer såklart inte vilja bränna något av värde”. 

Conner tror att i och med att “kokpunkten” mellan nätverkssäkerhet och validatorernas lönsamhet är nådd och med det nya avkastningssystemet kommer forskare och utvecklare att börja fokusera på att testa systemet med hjälp av state transitions. ”Diskussionen som återstår är kring att inget är bestämt angående hur statusen ska skifta från ethereum 1.0 till 2.0”, sade Conner. ”Det har pågått diskussioner kring att försöka migrera ether från 1.0 till 2.0-kedjan som i Phase Zero, kommer det vara en envägs eller tvåvägsprocess?”. 

Phase Zero är den första fasen av lanseringen av ethereum 2.0 där en ny proof-of-stake-blockkedja, känd som ”the beacon chain”, kommer lanseras. Koden för Phase Zero, vilken inkluderar den nya avkastningsplanen, är tänkt att vara klar den 30 juni, och förhoppningsvis aktiverat någon gång under första delen av år 2020. 

Anthony Sassano som också jobbar med ETHHubs med Conner lade till att så som han ser på saken kommer frågor angående avkastning och utdelning i ethereum 2.0 inte få något svar innan kedjan går live. 

”Jag tror att vi kommer ha en mångfald av människor som stakear och därför kommer även utdelningen att variera”, sade Sassano. Vi kanske bara får fem miljoner stakeat i nätverket till att börja med, kanske får vi tio miljoner… men jag tror inte att vi kommer få svar på detta innan kedjan går live och någon slags ekonomisk aktivitet sätts igång i ethereum 2.0”.

Både Conner och Myers uttryckte till sist sin nöjdhet över att planen, trots att den inte är klar än, har gjort med tanke på decentralisering, i samma anda som resten av projektet. 

Myers avslutade:
”Jag har uppskattat det ökade fokuset på ekonomi snarare än säkerhet och hur vi hittat balansen. Vi går åt rätt håll inom alla element i ethereums ekosystem”. 


validator återbäring på ethereum 2.0 vid använding av molnlösningar från Collin Myers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett × 5 =