Hem » Börja med bitcoin » Bitcoin: Vad är bitcoin och vad behöver du veta?
Bitcoin: Vad är bitcoin och vad behöver du veta?
juli 26, 2017

Bitcoin: Vad är bitcoin och vad behöver du veta?

Vad är bitcoin och vad behöver du veta?

Vad är bitcoin? Du har säkert hört ordet förut, bitcoin. En valuta skapad på internet som gemene man antagligen inte vet allt för mycket om men som vi nu ska ändra på via våra inlägg =)

Per definition i Wikipedia är en bitcoin “..en implementation av kryptovaluta, en digital valuta, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.”

Denna Satoshi Nakamoto skrev ett white-paper om Bitcoin : Ett peer-to-peer elektroniskt  kontantsystem där han förklarar i detalj hur det hela skall fungera. Du kan ladda ner och läsa den här.

Bitcoin är en valuta som inte kan massproduceras , i likhet med fiat valutor som dollar och euro, vid behov utan kan endast skickas och tas emot samt skapas i en definitiv mängd och det är 21 miljoner bitcoins.  När det definitiva antalet bitcoins som grävts fram så kan de alltså inte bli fler än de antalet som existerar genom devalvering , tryckas m.m.

Eftersom den bara kan skickas och tas emot utan mellanhänder så kan inte 3e parter , såsom banker, orsaka inflation eller förränta transaktioner eller valutan.

Hur skapas en bitcoin och dess värde?

Bitcoin är en avancerad liten sak som man bäst kan lära sig via denna 22 minuters video då text i detta fall skulle bli alldeles för långt.

Viktiga nyckelord och att ha förståelse för är blockkedja, noder och hashing. Dessa är grunderna i hur de matematiska problemen i Bitcoin löses och skapar värde i form av bitcoin mynten.

P.S För dig som är intresserad så kan du läsa mer i detalj om Bitcoin på Wikipedia eller på Bitcoins hemsida.

För dig som vill ha den korta versionen så finner du den här nedan:

Vad ska jag med bitcoin till när jag har Svenska kronor, euro, dollar etc?

Motfråga: – Vad ska du med dollar och euro till som är bundna till guld som reserv, är kopplade till banker och som du betalar transaktionsavgifter för?

bitcoin är en decentraliserad valuta som inte är bundet till reserver och dylikt. Man skulle nästan kunna säga att bitcoin är snarare en reserv för altcoins ( andra kryptovalutor) då svängningar i bitcoin allt som oftast påverkar altcoins positivt eller negativt.

Har du även tänkt på varför en bank stänger och öppnar och har inte öppet på helger? Bitcoin stänger aldrig. Varken valutaspekulationen eller möjligheten att skicka pengar. Det närmaste vi i Sverige har direkt transaktioner idag är Swish men det är redan på diskussion hur avgifter skall tas för detta i framtiden mellan bankerna och i slutändan betalar du som kund.

Detta skapar då helt plötsligt möjligheter att kunna skicka pengar och ta betalt när som på dygnet och över landsgränser där banker eller t.ex Wester Union oftast tar en större transaktionsavgift t skicka pengar på minuten mellan länder.

Bitcoin har väldigt låga transaktionsavgifter jämfört med bankerna och återstår att se hur motståndskraftig kryptovaluta är vad gäller finanskrascher. Ett tips är att hålla öga på kryptovalutor nu när vi närmar oss en fastighetsbubbla i Sverige som kan påverka ekonomin negativt men kryptovalutor positivt eftersom det är ett alternativ som inte styrs av bankerna och dess räntor.

Vill du veta mer om hur man kommer igång med att använda bitcoin?

Läs mer om detta i vår guideserie. Nästa steg är:  Var köper man sin första bitcoin!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 18 =