Hem » Investera » Vad är en ICO – Initial Coin Offering?

ICO eller Initial Coin Offering är Kryptovalutornas crowdfunding.

Crowdfunding är ett koncept som funnits en tid nu på nätet.

Det går ut på att man skapar en produkt eller tjänst där privatpersoner kan investera i.

Man kan alltså samla ihop pengar till sitt företag utan att behöva ta banklån, inteckna tillgångar med mera.

En ICO är alltså kryptovalutornas motsvarighet till börsens IPO – Initial Public Offering vilket betyder börsnotering.

Enligt samma principer som för en IPO, så kommer företaget samla in pengar via en nyemission och därefter använda dessa tillgångar för att förverkliga och utveckla sin produkt eller tjänst.

Hur funkar en Initial Coin Offering?

demokratisk autonom organisation
Exempel på en ICO : Bild från ethereum.org

Fler och fler har börjat använda kryptovalutan Ethereum som plattform för att skapa ICO. Ethereum är den andra största valutan och har möjlighet att ge ut TOKENS.

Tokens är en form av ”aktie” som bevisar ditt ägarskap.

Företagen ger ut X antal Tokens baserat på hur mycket pengar som kommer in i donationer, oftast i Bitcoin och i Ethereum.

De är oftast tidsbestämda och man brukar även ha early bird rabatter dvs ju tidigare man köper in sig, desto fler tokens får man.

Vilka kända exempel finns det ?

Ethereum är nog ett av de mest kända ICO som skapats. Vitalik Buterin, som skapade Ethereum, hade en ide om att skapa en blockkedja med ”smarta kontrakt” vilket innebär att man kan skapa decentraliserade appar och organisationer via blockkedjan.

Ett såkallat White paper för Ethereum, spreds över nätet 2014 och den första ICOn skapades då man tog in c:a $18m USD i bitcoin värde och då skapades 60.000.000 Ethereum Tokens till de som investerat.

Sedan dess så har Ethereum varit den kryptovaluta som premierats för att skapa TOKENS till ICO’s eftersom i blockkedjan finns ett system för att kunna enkelt skapa TOKENS efter behov. Mer om detta kan man läsa om här.

Någon av de mest kontroversiella ICO nyligen var när Floyd Mayweather gick ut och gav reklam till STOX.com ICO via sin instagram. De samlade in $30m USD långt innan tiden för ICOn var slut. Att använda kändisar och deras räckvidd inom sociala medier är något som antagligen kommer bli normalt inom en snar framtid.

Regler för ICO

Nyligen så slog The Securities and Exchange Commission (SEC) slag i saken kring ICO och att en token går under en ”security / säkerhet” dvs att det rent lagmässigt i USA skall beskattas.

Hittills har det varit lite vilda västern med ICO där det dyker upp oseriösa aktörer som endast vill åt folks pengar genom att skapa en sida, skriva nonsens som låter bra i folks öron, får betalt i digital valuta, försvinner från jordens yta med pengarna.

Det är viktigt att vara införstådd i skattereglerna för investeringar i ICO likväl riskerna detta medför.

Guide till att hitta rätt ICO

Denna guiden ska hjälpa dig att ta rätt beslut när det gäller att investera i en ICO. Precis som med en börsnotering så måste man ta reda på följande:

  1. Vem är bakom bolaget och vad har de för rykte / kompetens? Är det riktiga personer, finns de på LinkedIn och Facebook med sina riktiga namn och ansikten?
  2. Whitepaper – Läs noga igenom bolagets white paper och skaffa en förståelse för vad de vill skapa / har skapat.
  3. Produkten / tjänsten, finns den att testa eller är det bara ett luftslott?
  4. Affärsidé och roadmap. Finns det realistiska mål enligt SMART? (Specifika, Mätbara, Anpassade, Realistiska, Tidsbestämda mål). Vem är deras konkurrenter och vilka problem önskar de lösa med sin produkt / tjänst?
  5. Vad innebär en token när man investerar och vad kommer den ge dig i slutändan som ger dig ett värde för att investeringen du gör hos dem?

I princip så måste man göra en bra undersökning för att se till så man inte blir lurad och att man får valuta för sina pengar. Precis som med alla investeringar i företag på börsen så finns det massor av information tillgängligt om personer, produkten m.m genom att bara söka på Google.

Reddit har alltid trådar om ICO och är en bra källa för att undersöka legitimitet i nya ICO.

Var hittar man en ICO?

Via dessa länkar så har du möjlighet att läsa mer om företagen och vad de erbjuder. Därefter är det upp till dig att ta ställning till om du vill investera eller inte.

Icowatchlist.com

Icoalert.com

Cryptocompare ICO

Vi önskar dig lycka till där ute och hoppas att du tyckte detta var informativt =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

18 + 16 =