Hem » Nyheter » Bitcoin: Vad är ett block?

Vad är ett “Block (Bitcoin Block)”

Ett block är en databas i Bitcoin-nätverket där data sparas permanent. Ett block sparar samtliga nästkommande transaktioner i nätverket och fungerar som historieböcker över alla transaktioner och rörelse av data mellan användare på nätverket. Blocken läggs på varandra och när ett nytt block ligger ovanpå ett gammalt block så är det omöjligt att ändra på den historiska datan eller ta bort den. Ju fler transaktioner desto fler block vilket resulterar i en blockkedja, därav ordet blockkedjeteknik.

Nätverket eller blockkedjan har en egen “ekonomi” i form av grävare, miners, som hjälper till att använda processor kraft från datorer för att beräkna komplicerade kryptografiska problem som varje block består av. Dessa problem består av extremt stora tal och när de löses så avslutas det blocket och den / de som hjälpte till att lösa problemet får ett incitament i form av mynt, bitcoins.

Rent praktiskt så prövas den vinnande ekvationen av hela nätverket som sedan testar samma formel och då lösningen godkänns så skapas ett nytt block och proceduren börjar om igen.

Genom detta ekosystem så ger man alla en chans att bidra med processorkraft för att lösa problemen och för att håller systemet igång med att kalkylera transaktioner m.m. För varje block delas det ut 25 Bitcoin till de som bidrog.

När ett nytt block påbörjas så ökar även svårighetsgraden dvs tiden det tar för lösa problemen. Det är beräknat att man c:a år 2040 ej kan producera fler bitcoin då antalet bitcoins i cirkulation är begränsat till 21 miljoner styck.

Antalet bitcoins i cirkulation på nätet per år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =