Hem » Teknologi » Vad är ett bitcoin block?

Ett bitcoin block är en historisk databas där data sparas permanent. Ett block sparar nästkommande transaktioner i nätverket och fungerar som historieböcker över alla transaktioner som varit.

Bitcoin block läggs på varandra vilket gör att föregående bitcoin block är okorrumperbart. Man kan helt enkelt inte gå in och ändra den historiska datan som varit.

Antalet transaktioner i nätverket är det som styr hur många bitcoin block som skapas. Detta resulterar i en blockkedja. Därav använder man ordet blockkedjeteknik för att beskriva hur det hela går till.

Nätverket eller blockkedjan har en egen ”ekonomi” i form av grävare, miners. Det hjälper till att använda processorkraft från datorer för att beräkna komplicerade kryptografiska problem som varje block består av. Dessa problem består av extremt stora matematiska tal. De matematiska talen löses av datorer och då avslutas det blocket.

Den eller de som hjälpte till att lösa problemet får ett incitament i form av mynt, bitcoins.

Genom detta ekosystem så ger man alla en chans att bidra med processorkraft för att lösa problemen och för att håller systemet igång med att kalkylera transaktioner m.m. De som löser varje block får dela på 25 bitcoin.

Svårighetsgraden ökar dessutom för varje block. Det tar då mer tid.

Det är beräknat att man c:a år 2040 ej kan producera fler bitcoin då antalet bitcoins i cirkulation är begränsat till 21 miljoner styck.

bitcoin mining över tid
Antalet bitcoins i cirkulation på nätet per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sjutton − sex =